Competentiemanagement

Je leest hier over de doelstellingen, competentietalen en competentieprofielen. Verder nemen we je mee in de manier waarop competentiemanagement uitgevoerd kan worden, bijvoorbeeld door integratie in de HR-cyclus. Daarbij vind je complete competentiesets met gedragsindicatoren en ontwikkelsuggesties. 360 graden feedback kan gebruikt worden als instrument bij competentiemanagement, maar dit is niet noodzakelijk. Ook andere methoden zijn bruikbaar, zoals gesprekken, workshops en self-assessment tools.

  • Doelstellingen competentiemanagement.
    Bezint eer ge begint. Het is belangrijk te weten waarom je competentiemanagement invoert en wat je ermee wilt bereiken. Vaak is het als modieus instrument ingevoerd, gekopieerd van een andere organisatie. Door goed te weten wat je wilt bereiken, kun je het goede systeem voor jouw organisatie ontwerpen.
  • Strategische competenties.
    Waar wil je als organisatie in excelleren? Zorg ervoor dat die strategische competenties verankerd worden in de competentieprofielen en in de bloedbaan van de organisatie komen.
  • Integratie in HR cyclus.
    Voor borging van competentiemanagement is het essentieel deze te integreren in de HR-cyclus, de serie gesprekken die leidinggevenden jaarlijks voeren met medewerkers. Daar kan 360 graden feedback een rol bij spelen en de organisatie versterken.