Big Five slaat op de vijf belangrijkste dimensies in de persoonlijkheid, namelijk: Extraversie, Vriendelijkheid, Gewetensvol, Emotionele Stabiliteit en (afhankelijk van de vragenlijst) Openheid voor Ervaringen/Intellect/Creativiteit. Deze vijf factoren zijn voortgekomen uit wetenschappelijk onderzoek naar woorden uit het woordenboek die iets zeggen over de persoonlijkheid. Verschillende onderzoekers hebben hiervoor de basis gelegd, waaronder: Tupes & Christal (1961), Goldberg (1982) en Costa & McCrae (1985). In verschillende onderzoeken is deze basisstructuur van persoonlijkheid bevestigd. De vijf factor structuur is de best geaccepteerde persoonlijkheidstheorie en wordt veel toegepast bij assessments.

Werk-gerelateerde Persoonlijkheid Vragenlijst

Er zijn veel Big Five Persoonlijkheidsvragenlijsten die voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Ze verschillen van aard en kwaliteit. Sommige worden in de algemene psychologie gebruikt, andere zijn speciaal gericht op toepassing bij Assessments en kunnen ingezet worden bij selectie en loopbaanontwikkeling. Ixly heeft een specifiek op werksituaties gerichte persoonlijkheidsvragenlijst ontwikkeld, die in de Test-Toolkit is opgenomen; de werkgerelateerde persoonlijkheidsvragenlijst WPV.

De WPV heeft eveneens een vijf factor structuur, die specifiek op werksituaties is gericht:

  • Invloed: de mate waarin mensen ambitieus zijn en anderen willen beïnvloeden
  • Sociabiliteit: de mate waarin mensen extravert en op anderen gericht zijn
  • Gedrevenheid: de mate waarin mensen gedreven en energiek zijn
  • Structuur: de mate waarin mensen geordend en nauwkeurig werken
  • Stabiliteit: de mate waarin mensen stressbestendig en zelfverzekerd zijn.

Professionele Big Five Persoonlijkheidstesten

Op het internet zijn veel gratis testen beschikbaar. Als professional wil je juist vragenlijsten en testen gebruiken die niet publiekelijk beschikbaar zijn. Dat biedt de Test-Toolkit!

Goede Theoretische onderbouwing

Betrouwbaar en Valide

Normgroepen uit Selectiesituaties

Breed Pakket Testen

Betaalbare Kwaliteit

Ben u een professionele gebruiker en wilt u meer informatie of onze instrumenten zelf een keer uitproberen?  Vul uw gegevens in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Uw Gegevens