Van loopbaanadviseur naar loopbaanAPPviseur?

Maak kennis met Baansuggesties

baansuggesties

Baansuggesties in een snel veranderende arbeidsmarkt

Loopbaanprofessionals krijgen steeds meer te maken met complexe beroepskeuzevraagstukken. De arbeidsmarkt wordt steeds flexibeler: vaste contracten komen minder voor en beroepen verdwijnen door technologische vernieuwingen. Tegelijkertijd ontstaan er nieuwe kansen op de arbeidsmarkt. Gestaag laten werkzoekenden de kaders van klassieke beroepen los en worden ze zich meer bewust van hun kwaliteiten in bepaalde rollen. Kortom, het traditionele CV is niet meer de bepalende factor in de zoektocht naar een passende baan.

Van denken in CV naar denken in talentontwikkeling en kwaliteiten

De focus van loopbaanadvies verschuift langzaam naar denken in talentontwikkeling en kwaliteiten. De klus van de loopbaanprofessional om interesses en kwaliteiten van cliënten met mogelijke werkrollen en beroepen te combineren en terug te brengen tot een concreet advies, wordt steeds uitdagender en ook leuker!

Beroependatabases en matchingapplicaties

Er zijn veel vragenlijsten, beroependatabanken en matchingapplicaties beschikbaar om adviseurs een handje te helpen. Maar sluiten deze applicaties ook goed aan op de hedendaagse wijze waarop wij denken over beroepen? Neem bijvoorbeeld de volgende casus: een verpleegster zit al dertig jaar in het vak en geeft aan dat zij niet meer werkzaam wil zijn in de zorgsector. Tegelijkertijd wijzen alle testen uit dat haar interesses en drijfveren in die richting liggen. De meeste applicaties zullen de verpleegster een lijst tonen met bovenaan beroepen in de zorgsector en daaronder beroepen die daar enigszins aan zijn gelieerd. Zo’n lijst nodigt een client niet uit om functies buiten de grenzen van het huidige werkveld te ontdekken, of om vanuit een ander perspectief naar de zorgsector te kijken. Met de applicatie Baansuggesties hebben wij een interactieve applicatie ontwikkeld die juist
rollen centraal stelt.

Hoe werkt Baansuggesties?

Op basis van de testuitslagen op persoonlijkheid, interesses, motivaties en fysieke factoren geeft Baansuggesties de resultaten weer in een interactief dashboard. Allereerst verkennen cliënten bij hen passende rollen. Onder rollen verstaan we de kern van een beroep; je specifieke ‘rol’ als je in dat beroep werkt. Elk beroep heeft enkele kernrollen. Een zelfstandig adviseur heeft bijvoorbeeld zowel de rol van ‘adviseur’ als ‘ondernemer’. Cliënten kunnen in het overzicht hun voorkeuren aangeven. Vervolgens verkennen cliënten beroepen die bij hun gehele profiel aansluiten; bij de eerder genoemde rollen, bij persoonlijkheid, interesse, werkwaarden en fysieke factoren. De applicatie bevat meer dan 2400 beroepen op basis van de beroependatabase van het LDC. Je kunt de Baansuggesties applicatie integreren in loopbaanwebportalen, bijvoorbeeld in de Process-Toolkit van Ixly of uw eigen loopbaanportaal.

Interactief rollen en beroepen filteren en selecteren

Uniek aan Baansuggesties is dat de applicatie interactief is. Gebruikers van deapplicatie krijgen de mogelijkheid de rollen en beroepen interactief te rangschikken en filteren. Zo kan een deelnemer er bijvoorbeeld voor kiezen alleen beroepen te laten tonen die aansluiten bij zijn/haar interesses, of juist rollen en beroepen laten weergeven op basisvan persoonlijkheidseigenschappen. Vindt de deelnemer een rol helemaal niets, of juist leuk? Hij of zij kan beroepen ‘liken’ of ‘disliken’. Deze voorkeuren zijn dan direct terug te zien in de weergave. Het resultaat is een aansprekend overzicht van rollen en beroepen waar een cliënt gericht mee aan de slag kan binnen zijn/haar loopbaantraject.

Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden van Baansuggesties? Neem contact met ons op of meld u aan voor de workshop (meer informatie aan de rechterkant van deze pagina).

Gratis workshop

Meer informatie over Baansuggesties? Neem contact met ons op!

Op donderdagmiddag 26 april organiseert Ixly een kosteloze workshop ‘Digitaliseren van Loopbaantrajecten’ waarin u alle mogelijkheden van Baansuggesties en de Process-Toolkit rondom loopbaanbegeleiding en coaching leert kennen. U gaat in de workshop ook direct praktisch aan de slag met het systeem.

Klik hier voor meer informatie over de bijeenkomst en aanmelden.

Creëer zelf een persoonlijk loopbaanportaal:
probeer gratis de Process-Toolkit uit

Met de Process-Toolkit bouwt u in een paar klikken een online portaal voor interactie met uw cliënten. Ter ondersteuning aan uw dienstverlening creëert u eenvoudig een persoonlijk loopbaan-, coach- of e-learningtraject in een aantrekkelijke online omgeving.

Wilt u het een keer uitproberen? Vraag vrijblijvend een account aan.